JOM MEMASAK

 



Hi Assalamualaikum Cantik Manis….

Korang dah lunch ke? Mesti best menu kan.

Bagi yang belum tue, atau tengah cari mood nak masak planning nak masak ape, jom ape kate kite cuba menu best nie.

Boring la kan asyik citer pasal Mary Kay je, ape kate ubah pulak kite share resipi.

Mane tau uolls ade nak share jugak resipi yg simple tapi sedap kan.

Menu hari nie Julia nak share ialah….

 

SAMBAL TUMIS IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN :

4 ekor ikan kembung – bersihkan, kelar dan letak garam dan kunyit

3 senduk cili kisar (cili kering yang diksar dengan bawang merah besar, bawang putih, belacan)

2 biji bawang besar – hiris

Air asam jawa secukupnya

Sedikit air

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak untuk menggoreng dan menumis

 

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan seketika.

Kemudian panaskan minyak yang agak banyak untuk menumis. Ia bertujuan supaya rencah cepat garing.

Tumis cili kisar guna api perlahan sehingga masak dan garing.

Kemudian masukkan gula. Kacau rata supaya sambal berkilat dan berwarna merah yang cantik.

Tambahkan air asam jawa bersama sedikit garam. Gaul rata.

Masukkan ikan dan tunggu hingga sambal pecah minyak.

Akhir sekali masukkan hiirsan bawang besar. Kacau hingga bawang layu dan bolehlah diangkat.

Sedia untuk dihidang Bersama nasi panas…

Selamat menjamu selera Bersama keluarga sempena cuti CNY…Selamat mencuba ya

 

Salam Inspirasi Cantik Manis

Julia Tambi


Comments

Popular posts from this blog

TIADA JALAN PINTAS UNTUK BERJAYA

KOTAK PINK YANG DINANTIKAN DAH TIBA...

APA ITU PORI?